Ekogroszek ze swojej nazwy kojarzy się z czymś niewielkim. Bryła węgla kamiennego, z którego wytwarzany jest ekogroszek workowany jest często zbyt duża i powoduje problemy podczas spalania w piecu. Z tego względu pojawił się właśnie ekogroszek – mniejsza, a zarazem ekologiczniejsza alternatywa. Czym jest granulacja ekogroszku workowanego i jakie wymiary powinno mieć jej ziarno?
Proces granulacji ekogroszku workowanego
Ekoroszek workowany jest produktem wytwarzanym z wyselekcjonowanego węgla kamiennego. Nie każdy typ węgla nadaje się na bazę pod wytworzenie popularnego opału. Do produkcji ekogroszku wykorzystuje się tylko i wyłącznie węgiel najwyższej jakości o najlepszych parametrach. Dzięki temu każdy użytkownik może cieszyć się ciepłem w domu przez długi czas. Jak wygląda granulacja ekogroszku workowanego?
Jak powstaje ekogroszek? Na samym początku węgiel kamienny po dotarciu do fabryki jest odpowiednio selekcjonowany i czyszczony z zabrudzeń pochodzenia zewnętrznego (resztek roślin, ziemi i innych zanieczyszczeń). Następnie pracownicy transportują wybrany węgiel do miejsca, w którym następuje proces granulacji. Bryły są kruszone na mniejsze kawałki spełniające wszelkie wymogi jakości. Pokruszony węgiel ponownie poddawany jest procesowi przesiewania, aby odrzucić ziarna nie spełniające wymogów jakości. Taki węgiel staje się już dobrze znanym ekogroszkiem. Proces granulacji ekogroszku workowanego kończy się wraz z przetransportowaniem gotowego produktu do magazynów.
Jakie wymiary powinien mieć ekogroszek?
Ekogroszek jak sama nazwa wskazuje, powinien być raczej niewielkich gabarytów. Jednak nie popadajmy ze skrajności w skrajność, niemożliwe jest takie przygotowanie ekogroszku, aby jego wszystkie ziarna przyjmowały taką samą wielkość i kształt. Węgiel jest ciężkim surowcem do obróbki ze względu na swoją twardość. Według obowiązującego prawa przyjmuje się, że jedno ziarno ekogroszku workowanego powinno mieścić się w przedziale 5 mm – 31,5 mm. Jednak warto pamiętać, że im mniejsze ziarno, tym lepiej dla nas i naszego pieca. Produkty, które możecie znaleźć na naszej stronie internetowej mieszczą się w przedziale 6 mm – 25 mm.
Dlaczego ekogroszek powinien być akurat takiej wielkości? Na przeszkodzie stoi głównie miejsce, w którym dokonujemy spalania, czyli nasz piec. Nowoczesne piece z podajnikami przystosowane są właśnie do węgla mniejszego rozmiaru. Większy rozmiar ekogroszku workowanego może przede wszystkim zatkać podajnik i w rezultacie wygaszenie się pieca. Źle dobrany opał może narazić piec również na inne awarie. Piec z opałem większej wielkości musi samodzielnie poradzić sobie z rozkruszeniem opału, co wiąże się z większą eksploatacja podajnika oraz hałasem.