Ekogroszek to bardzo popularny materiał opałowy w polskich domach. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę jak wygląda cały proces jego produkcji. Jak produkowany jest ekogroszek i kiedy najlepiej go kupować?
Jak produkowany jest ekogroszek?
Cały proces produkcji zaczyna się w kopalniach, gdzie wydobywa się surowiec potrzebny do stworzenia naszego opału – węgiel kamienny. Ten natomiast jest odpowiednio selekcjonowany i poddawany kontroli. Do produkcji ekogroszku workowanego wykorzystuje się tylko węgiel o wysokiej wartości opałowej oraz małej zawartości siarki. Te czynniki sprawiają, że produkt, który spalamy w domach jest najwyższej jakości i nie stanowi zagrożenia dla ludzi i środowiska. Kolejnym etapem jest odpowiednie kruszenie węgla, aby jego wielkość mieściła się w przedziale 6-25 mm. Następnie pokruszony materiał przesiewa się, aby wyeliminować kawałki nie spełniające wymogów wielkości. Przedostatnim etapem jest przemycie produktu wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń powstałych w poprzednich etapach produkcji oraz suszenie. Cały proces kończy się tzw. workowaniem, czyli umieszczaniem gotowego ekogroszku w workach.
Zobacz jak wygląda etap workowania NASZEGO EKOGROSZKU!
Kiedy kupować ekogroszek?
Wiele osób zastanawia się kiedy jest odpowiedni moment na zakup ekogroszku. Prawdą jest, że najlepszym okresem zakupu ekogroszku workowanego jest okres letni. Daje nam to więcej czasu, aby znaleźć odpowiednie miejsce do przechowywania opału. Co więcej lato jest okresem, w którym powietrze jest zdecydowanie mniej wilgotne, a część producentów składuje gotowy ekogroszek pod tzw. chmurką. Oznacza to, że z większym prawdopodobieństwem gotowy produkt kupimy właśnie latem, nie przejmując się ewentualnym osuszaniem opału na własną rękę.
Pamiętaj, aby przed zakupem dokładnie sprawdzić właściwości produktu. Wybieraj ekogroszek o najwyższych wartościach opałowych, niskiej zawartości popiołu, którego jakość potwierdzona jest odpowiednimi certyfikatami!