Rozpalanie pieca na ekogroszek jest czynnością, którą wykonuje się regularnie co kilka dni. Nieprawidłowe rozpalanie oraz złe materiały użyte do rozpalenia ekogroszku w piecu powodują, że czynność ta może być męcząca i czasochłonna. Sam ekogroszek rozpala się bardzo trudno, dlatego warto skorzystać z materiałów pomocniczych. Jakie są najlepsze metody rozpalania pieca z ekogroszkiem?
Na początek… zadbaj o swoje paliwo i piec
Nie da się ukryć, że połową sukcesu w prawidłowym rozpalaniu kotła jest dobry jakościowo ekogroszek. Opał, który posiada dobre właściwości spalania oraz jest wykonany z węgla najwyższej jakości rozpala się znacznie łatwiej i nie przynosi wielu problemów. Warto również pamiętać o odpowiednim przechowywaniu naszego paliwa. Przetrzymywanie ekogroszku na zewnątrz podczas zimniejszych okresów powoduje, że produkt wilgotnieje, a mokry ekogroszek jeszcze ciężej rozpalić.
Drugą sprawą jest odpowiednie przygotowanie pieca. Jeżeli piec jest wygaszony, warto z tego skorzystać i oczyścić go z zanieczyszczeń, które pojawiły się w procesie spalania. Co prawda w przypadku ekogroszku wysokiej jakości takiego jak EKOGROSZEK GENERAŁ zanieczyszczeń powinno być niewiele, jednak warto usunąć nawet te najmniejsze ilości.
Jakie są najlepsze metody rozpalania pieca z ekogroszkiem?
Jeśli wiemy już, że przede wszystkim warto zadbać o jakość naszego opału i dobrą kondycję pieca, zastanówmy się teraz nad procesem rozpalenia. Prawdą jest, że ekogroszek samodzielnie rozpala się bardzo ciężko. Dlatego warto skorzystać z różnego rodzaju podpałek. Dzięki temu rozpalanie pieca z ekogroszkiem nie będzie być tak czasochłonne. W sieci można znaleźć sposoby mówiące o wykorzystaniu kartonów lub papieru. Nie jest to dobry pomysł, ponieważ materiały te spalają się zbyt szybko i ogień nie zdąży zająć opału. Zdecydowanie lepszym wyjściem jest użycie typowej, naturalnej podpałki do grilla czy do kominka. Jeżeli masz dostęp do resztek drewna, warto również je wykorzystać tworząc z nich trociny, albo wióry drzewne. One również są bardzo dobrym, a przede wszystkim ekologicznym sposobem rozpalenia pieca.
Jednym ze sposobów jest również użycie paliw płynnych do rozpalenia pieca np. denaturatu lub płynnej podpałki do grilla. W tym przypadku należy jednak UWAŻAĆ, bo paliwa te są bardzo łatwopalne i mogą wyrządzić dużo krzywdy podczas podpalania. Dodatkowo warto również upewnić się, że producent pieca nie odradza korzystania z tego typu podpałki. Niektóre piece mogą nie być przystosowane do takiego rozpalania.