Piece na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym to zaawansowane systemy grzewcze, które oferują efektywne ogrzewanie domu. Kluczowym elementem jest tu podajnik ślimakowy. Dostarcza on automatycznie ekogroszek do komory spalania przy pomocy specjalnej śruby. Dzięki temu taki kocioł jest bardzo komfortowy w użytkowaniu. Działanie podajnika opiera się na precyzyjnym transportowaniu paliwa w piecach. Podajnik ślimakowy znacząco podnosi komfort użytkowania pieca na ekogroszek. Jakie są zalecane ustawienia pieca na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym?
Czym jest podajnik ślimakowy?
Podajnik ślimakowy jest to mechanizm służący do dostarczania ekogroszku do komory spalania w kotłach. Nazwa mechanizmu wynika z charakterystycznego spiralnego kształtu, który przypomina ślimaka. Podajnik składa się z kilku głównych elementów, takich jak:
- Ślimak transportujący — odpowiedzialny za transportowanie ekogroszku z zasobnika do komory spalania,
- Zasobnik na paliwo (w tym przypadku ekogroszek) – jest swojego rodzaju “magazynem”, odpowiedzialnym za przechowywanie paliwa,
- Silnik elektryczny — jego rolą jest napędzanie ruchu ślimaka. Zazwyczaj jest energooszczędny, ponieważ pracuje w ciągłym trybie podczas działania kotła.
- Regulator prędkości (w niektórych modelach kotłów) – pozwala on na dostosowanie ilości podawanego ekogroszku w zależności od potrzeb użytkowników.
Podajnik ślimakowy do pieca działa na zasadzie stopniowego transportowania ekogroszku z zasobnika do komory spalania. Silnik elektryczny obraca ślimak w jednym kierunku, co pozwala na kontrolowane dostarczanie paliwa. Cały proces jest zautomatyzowany, dzięki czemu została wyeliminowana konieczność ręcznego uzupełniania ekogroszku w kotłach.
Jak działa piec na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym?
Podajnik ślimakowy do pieca na ekogroszek jest bardzo komfortowym rozwiązaniem ze względu na ich łatwość obsługi. Mechanizm transportuje ekogroszek bezpośrednio do komory spalania. Warto podkreślić, że podajnik dostarcza jedynie taką ilość paliwa, jaka jest niezbędna do osiągnięcia pożądanej temperatury. Takie rozwiązanie pozwala na ciągłą pracę pieca przez cały okres grzewczy, równocześnie eliminując konieczność częstych wizyt w kotłowni. Konieczność sprowadza się jedynie do regularnego czyszczenia i konserwowania pieca oraz uzupełniania paliwa.
Ustawienia pieca na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym
Instrukcja w kilku krokach
Jednym z najważniejszych kroków jest instalacja pieca zgodnie z instrukcją obsługi. Jest to gwarancja prawidłowego i bezpiecznego działania pieca. W razie wątpliwości należy skontaktować się z profesjonalnym instalatorem kotłów i pieców. Należy także upewnić się, że podajnik ślimakowy do pieca działa poprawnie. Ważną czynnością jest oczyszczenie mechanizmu z ewentualnych zanieczyszczeń takich jak kurz lub resztki ekogroszku. Co jakiś czas warto również przeprowadzić konserwację podajnika ślimakowego. Czyszczenie jednak nie ogranicza się jedynie do podajnika. Należy regularnie czyścić komorę spalania. Popiół zalegający w komorze może ograniczać przepływ powietrza, co za tym idzie, wpływać na jakość spalania.
Kluczowymi parametrami pieca na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym jest czas podawania ekogroszku, czas przerwy w podawaniu i trybie potrzymania oraz nadmuch. Czas podawania określa czas dostarczania ekogroszku do komory spalania przez podajnik ślimakowy. Aby uniknąć nadmiernego zużycia ekogroszku, nie należy skracać tego czasu. Czas przerwy w podawaniu ekogroszku to moment, w którym podajnik ślimakowy nie dostarcza paliwa podczas pracy kotła. Czas przerwy w trybie potrzymania to okres, gdy kocioł utrzymuje aktualną temperaturę. Nadmuch to parametr regulujący pracę wentylatora. W celu utrzymania procesu spalania, do komory dostarczane jest powietrze.
Ze względu na bardzo dużą ilość produktów dostępnych na rynku, nie ma uniwersalnych ustawień dla kotłów i pieców. Każdy kocioł może wymagać indywidualnych ustawień, aby uzyskać optymalny efekt. Podobnie jak w przypadku różnorodności kotłów, każdy rodzaj paliwa wymaga własnej konfiguracji. Na szczęście istnieją optymalne konfiguracje i ustawienia, które mogą stanowić punkt wyjścia:
- Czas podawania – czas powinien się zawierać w przedziale od 5 do 15 sekund,
- Czas przerwy w podawaniu w trybie pracy – czas powinien zawierać się w przedziale od 45 do 65 sekund,
- Czas przerwy w podawaniu w trybie podtrzymania – czas powinien wynosić od 10 do 20 min,
- Nadmuch – praca wentylatora powinna być ustawiona w przedziale od 45% do 55%.
A co z odpowiednim ekogroszkiem?
Ważnym aspektem, równie istotnym co odpowiednia konfiguracja kotła na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym, jest wybór właściwego paliwa. Jakość opału ma bezpośredni wpływ na ogrzewanie naszych domów. Nawet najbardziej zaawansowane kotły i piece nie osiągną pełnej skuteczności, jeżeli używany opał nie spełnia określonych standardów. Przed zakupem ekogroszku warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kryteriów:
- Wartość opałowa – jest to kluczowy wskaźnik, którego zadaniem jest informowanie o ilości ciepła wydzielanej podczas spalania ekogroszku. Istotne jest potwierdzenie tej wartości za pomocą odpowiedniego certyfikatu.
- Zawartość popiołu – niska zawartość popiołu oznacza, że po spaleniu pozostaje mniej odpadów. Wpływa to na czystsze i bardziej wydajne ogrzewanie.
- Zdolność do spiekania – jest to parametr, określający formę ekogroszku podczas spalania. Odpowiednia zdolność do spiekania zapobiega zbrylaniu ekogroszku. Ma to wpływ na regularną pracę podajnika ślimakowego.
- Granulacja – jest to parametr określający wielkość ekogroszku. Zbyt duże ziarna mogą powodować zatkanie podajnika, co wpływa na przerwy w pracy pieca. Optymalna granulacja gwarantuje płynną pracę.
Cena ekogroszku również może być wskaźnikiem jakości. Produkty o wątpliwej jakości, często są oferowane w niskich cenach. Ich spalanie jednak może być mniej efektywne lub nawet nieefektywne. Wybierając opał wysokiej jakości jak nasz Ekogroszek Pułkownik, masz gwarancję efektywnego i ekonomicznego ogrzewania domu. Jakość Ekogroszku Pułkownik jest potwierdzona certyfikatami niezależnych instytucji.